Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Северна Корея блъфира

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Изказванията на ръководителите на Северна Корея правят региона една от най-горещите точки в последните дни. Те заплашиха с удари и война Южна Корея и САЩ. А днес севернокорейски вестник написа, че армията на държавата ще нанесе удари и по най-големите градове на Япония. В предаването "12+3" ситуацията коментираха Любомир Топалов, преподавател по политология в Токио и журналистката Елена Йончева.

Топалов разказа, че в Япония възприятието за заплахите от Северна Корея е като заплаха от земетресение.

Постоянно ги има, хората са свикнали с тях, но никога не знаеш кога ще дойде голямото земетресение. Хората усещат, че има нещо във въздуха, но не е като да са притеснени. Разположиха ракетните установки, по телевизията непрекъснато това показва. Около мен в радиус има три американски бази. Но това не толкова, защото се притесняват от удар от Северна Корея, а защото може да има опит с балистична ракета. Мисля, че няма да се стигне до военен конфликт. Струва ми се, че това е по-скоро дрънкане на оръжие. Друг е въпросът как ще бъде притиснат Пхенян, така че той да доказва, че е твърд. Не бива да се стига до това. Има поне четири главни обяснения за случващото се. Едно от тях е, че Ким Чен Ун трябва да докаже своята лидерска позиция. Друго обяснение е, че Северна Корея иска да предизвика внимание върху себе си. Възможно е да искат някакъв вид помощ, каза Топалов и припомни, че по този начин се е действало и в миналото.

Журналистката Елена Йончева, автор на филм за Северна Корея, също е на мнение, че властта в Северна Корея блъфира.

Всички страни в региона са свикнали на подобен тип риторика. Не вярвам, че Северна Корея би извършила този самоубийствен акт. Това е наистина една от най-военизираните държави. Всички държави в региона имат интерес от статуквото - Северна Корея да е такава, каквато е, но без да изпълни заплахите. Да вземем Южна Корея - има изчисления, че при евентуално разпадане на този режим и обединение на двете Кореи, това ще струва между 500 милиарда и 3 трилиона долара. Това ще е удар върху икономиката. Япония също няма интерес от обединението на двете държави, защото това ще понижи себестойността на южнокорейските продукти, които са голяма конкуренция на японските продукти. Китай също няма интерес. Севернокорейските пристанища са отворени за всички китайски стоки.

Чуйте мненията в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна