Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бостън е гневен

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Няма една версия, към която властите да клонят. Но това е съвсем нормално ден и половина след събитията, каза в "Преди всички" Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет.

Няма поета отговорност, което е странно от гледна точка на тероризма, защото неговата цел е да всява страх и да подкрепя някаква кауза. Това може би значи, че е дело не на организирана група, а на някакъв откачен човек. Аз все се сещам за бомбата, която избухна през 1996-а по време на олимпиадата в Атланта. Тя бе дело точно на един такъв човек, който беше хванат години по-късно. От чисто психологическа гледна точка би било по-добре, ако това е дело на такъв откачен, дори и крайнодесен човек. Четох мнението на един професор, който казва, че се моли това да не е дело на ислямски трероист. Защото това ще доведе само до подсилване на стереотипите, завъртане на кръга от взимоотношения. Затова мисля, че много по-добре ще бъде, ако се окаже дело на някаква откачалка, каза още Караджов.

Не бих казал и би било наивно да се твърди, че някакви строги мерки биха имали ефект, отговори Караджов на въпрос дали се забелязват засилени мерки за сигурност. Абсолютна сигурност не може да се гарантира. Не мога да се сърдя на медиите, но всеки път, когато се случи нещо подобно, веднага почват да се развиват човешките трагедии. Като сега историята на 8-годишното момченце. Или една разтъсваща снимка на човек, който е насърчавал приятелката си, участничка в маратона, и когато става атентатът, губи и двата си крака. В това няма нищо лошо, но съсредоточава вниманието върху лични истории, но не ни казват лично за причините, които са довели до този акт. Или пък за мерките за сигурност.

Хората в Бостън вече са по-спокойни, разказа българката Христина Ташева, живееща в Бостън.

Слушам по радиото, че има наплив на хора, които искат да дарят кръв в болниците. Мъжът ми отиде веднага на мястото на взривовете и каза, че никога не е виждал Бостън такъв. Част от хората са плачели, другите са били ядосани. Хората вярват в президента и се надявят, че службите ще успеят да намерят виновника. Не съм чувала за действието на крайноляви групи. Защо Бостън, тук има много чуждестранни студентни, това е най-старият маратон, идват много хора. Това е атентат срещу всички, а не срещу Бостън. Не мога да потвърдя, че българите бягат от града. Никой не е толкова страхлив в момента, че да бяга. Аз лично не се страхувам, според мен и другите българи не се страхуват и сме запазили самообладание.

Чуйте мненията в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна