Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Кюстендил определи като "напудрено" искането за ксероксите за изборите

Петър Паунов
Снимка: БГНЕС

10 са ксероксите, с които разполага община Кюстендил, на чиято територия ще бъдат разкрити 116 избирателни секции. Все още се очаква доставката на копирна техника за предсрочния вот, за която държавата провежда обществена поръчка. Това съобщи кметът на Кюстендил Петър Паунов. Според него оптималният вариант е машините да пристигнат в общините седмица преди парламентарните избори, но подчерта, че трябва да се осигури необходимата инсталация, както и комисиите да обучат хората за работа с тях.

Според мен беше доста напудрено подобно искане, както и да е, след като са го взели в парламента, трябва да се спазва. Ако се търсят спекулации и проблеми, със сигурност може да възникнат, дори без да има такива към момента, коментира Паунов.

За жителите на кюстендилското село Коняво няма да са проблем копирните машини, а дължината на бюлетините, тъй като голяма част от жителите са възрастни хора. 732-ма са избирателите по постоянен адрес, до момента са подадени 13 заявления за гласуване по настоящ адрес. В селото има една избирателна секция.  

Някои от жителите на Коняво смятат, че новото изискване за ксерокси – всяка избирателна секция да има копирна машина, ще улесни работата на комисиите. Други подозират възможни манипулации, а според трети идеята е излишна.

Не мога да ви кажа как ще протече самата работа с копирните машини, защото нашата комисия ще бъде от деветима човека, на тях ще бъде проведен инструктаж, предполагам, че ще има наблюдатели, те би трябвало да са запознати с работата с копирните машини. В кметството има копирна машина, в читалището има също. Единствено трудно се справяме с хартията, сподели кметът на Коняво Даниела Божилова. 

Повече по темата чуйте в репортажа на Даниел Инков от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна