Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енрико Лета обеща на италианците правителство до броени часове

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Строгите икономии за излизане от кризата за Европа вече не са достатъчни, заяви номинираният днес за премиер на Италия, заместник-председателят на демократичната левица Енрико Лета. Италианският президент Джорджо Наполитано му връчи мандата на съставяне на правителство.

Това е голяма отговорност, която усещам, че стои над възможностите ми. С тези думи на въздържаност Енрико Лета прие да поеме трудната задача за съставяне на правителство, което все още не може да се сформира, вече близо два месеца след изборите през февруари. Именно заради това Енрико Лета подчерта, че ще направи всичко възможно Италия да има кабинет до броени часове. 

Президентът Джорджо Наполитано обясни, че се е спрял на Лета независимо от младостта му, защото има голям политически опит.

46-годишният Енрико Лета е заместник-секретар в оставка от Партията на демократите, която се провали при избора за президент на Италия поради вътрешни разногласия. Заемал е различни министерски постове в правителствата на Масимо Далема и Джулиано Амато. Племенник е на Джанни Лета, дясната ръка на Силвио Берлускони.

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени