Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енрико Лета обсъжда с президента Наполитано състава на новото правителство

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Енрико Лета, който получи мандат да състави следващото правителство на Италия, беше приет от президента на страната Джорджо Наполитано. Очаква се в най-скоро време, тази вечер или най-късно утре, да бъде обявен съставът на новия кабинет.

Бъдещият италиански премиер Енрико Лета пристигна следобед в президентския дворец, за да обсъди с държавния глава Джорджо Наполитано състава на новото широко коалиционно правителство, преди имената на министрите да бъдат обявени публично. Лета има нелеката задача да състави правителство, с което да управляват заедно досегашните отявлени врагове - ляво-центристите с лидера в оставка Пиер Луиджи Берсани и дясно-центристите на Силвио Берлускони.

Според предварителна неофициална информация освен представители на демократическата, от която е самият Лета, в новия кабинет се очаква да влязат петима министри от партията на Берлускони, както и технически експерти.

Берлускони обяви, че самият той няма да стане министър. След интензивните и деликатни преговори между Енрико Лета и Силвио Берлускони за последните часове стана ясно, че се цели правителството да има ограничен брой министерства и в него да влязат предимно представители на по-младото поколение политици.

В опозиция ще остане движението "Пет звезди" на комика Бепе Грило, който остро критикува договарянето на бъдещ коалиционен кабинет.

По публикацията работи: Ирина Стоилова - за БНР от Рим
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени