Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Атанасов: Проектоправилникът на фонд "Научни изследвания" е силно прокорупционен

Снимка: БГНЕС
Новият проектоправилник на фонд "Научни изследвания" е силно прокорупционен. Той съдържа в себе си много високопарни фрази и човек на пръв прочит остава заблуден и си мисли, че може би ще има някаква справедливост и честно оценяване, но не, всъщност той е написан да бъде узаконено престъплението, което се случаи миналата година и да бъде продължено във времето, каза главният асистент във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Виктор Атанасов.

Атанасов определи като спорна персона проф. Николай Милошев: Това е нещо като градска легенда, неговата документална измама по повод ставането му на член-кореспондент на БАН. Той е декларирал, че има 1000 цитата, т.е. доста цитиран учен, но в действителност световните бази данни не могат да намерят за него повече от 20.

По отношение на акад. Стефан Воденичаров той коментира: Воденичаров беше човек, който имаше за цел да прикрие корупцията, да бетонира корупцията, както между другото и настоящият министър, както и между другото поне 4-ма души от Изпълнителния съвет и един от тях е Пламен Мишев. Причината е, че той се явява герой в доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция по повод на Фонд "Научни изследвания". Това е доклад, който е приключил края на април 2012 година. Г-н Мишев е ръководител на договор, който е класиран с 93 точки при праг на класирането 94, т.е. той не е трябвало да бъде класиран, след което следват редица нарушения. Този същият договор е в кооперация с Института по метеорология на БАН, чийто шеф е министър Милошев, който институт печели в миналогодишната скандална сесия, също печели проект. Министър Милошев, мога да се хвана на бас, че е член на научния екип и 100% взима "лъвския" пай от парите, разпределени за възнаграждения. Така че имаме хора, начело на фонд "Научни изследвания" и МОМН хора, които имат една единствена цел – да прикрият престъпление и да се направи така, че не да се връщат пари, а да се раздадат още.

От своя страна председателят на Изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания" проф. Пламен Мишев заяви: Това, което направихме – започва нова конкурсна сесия, която ще е реплика на конкурсната сесия от 2012 година, в която ще имат право да участват само проекти, които са участвали в сесията през 2012-а. Създадена е Комисия, която всичките подадени проекти, които са над 1000, ще подложи всички проекти на преглеждане и дори даден проект да е спечелил финансиране, ако не отговаря на изискванията ще бъде касиран. Започна един процес и са получени предложения от институтите за рецензенти, като единственото условие беше да не са били рецензенти в предния конкурс. Получени са предложенията.

Проф. Мишев заяви, че има шест варианта на правилник, които са подготвени и стоят за разглеждане: Правилникът е за приложение на закона, което означава, че всички тези правилници – трябва да се пипне закона, но в момента няма парламент, затова това е само изменение на сегашния правилник, който се базира на даденостите на сегашния закон.

Той подчерта, че не знае кой е изготвял правилника в МОМН: И ние го взехме от страницата на МОМН.

Разговорът чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна