Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически успех на Григор Димитров срещу Новак Джокович

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Григор Димитров победи световния №1 в тениса Новак Джокович.

Григор спечели двубоя от втория кръг на "Мастърс"-а в Мадрид с 2:1 сета (7:6, 6:7, 6:3) след малко повече от 3 часа игра. Това е първи успех за нашия тенисист срещу Джокович от общо три двубоя и дебютна победа на български тенисист срещу действащ лидер в световната ранглиста.

21-годишният българин отрази сетбол в десетия гейм при собствен сервис, а след това проби за първи път в мача. При 6:5 той сервираше за сета, но също допусна пробив и така се стигна до тайбрек. В него Джокович поведе с 6:4, но Димитров отрази още два сетбола и с четири поредни точки взе първата част.

Във втория сет хасковлията отново взе пробив аванс при 4:2, но сърбинът веднага го върна и изравни при 4:4. Джокович обаче изкълчи глезен и се наложи медицинска намеса. Това обаче не повлия съществено на играта му и в последвалия тайбрек той успя да стигне до успеха с 10:8 точки, като Димитров пропусна един мачбол.

В решаващия трети сет българинът, който имаше физически проблеми в края на втората част, доминираше. Той проби рано, а след това реализира втори пробив в деветия гейм, за да триумфира след 3:04 часа игра.

Димитров пласира 12 аса и реализира 36 печеливши удара срещу 32 на Джокович, като допусна и с 5 непредизвикани грешки по-малко от съперника си.

Хвърлих много сили, но Димитров беше по-добрият на корта. Поздравявам го за победата. Той игра страхотно, сервисът му ме затрудняваше, а освен това умело сменяше темпото на игра, коментира Джокович на пресконференцията след поражението.

Тренирам именно за такива мачове, защо да не ги печеля? Чувствах се добре на корта. Бях уверен, че мога да се противопоставя на Новак през цялата среща. Готвих се здраво, прекарах часове тренировки, но точно това е целта преди големите турнири и големите мачове. Не само талантът помага да побеждаваш, коментира Григор Димитров.

С успеха над шампиона от 2011-а година Димитров си гарантира 90 точки за световната ранглиста и 41 610 евро, а в третия кръг ще играе срещу победителя от срещата между 15-ия поставен Станислас Вавринка (Швейцария) и Сантиаго Хиралдо (Колумбия).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна