Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международни наблюдатели: Изборите са легитимни

Андреас Грос
Снимка: БГНЕС

Международните наблюдатели у нас признаха резултата от изборите за легитимен, но заявиха, че скандалите с бюлетините и купуването на гласове нанасят тежък удар на доверието към българските институции.

Наблюдателите от Парламентарната асамблеия на Съвета на Европа са шокирани от нивото на дискредитиране на институциите, заяви ръководителят на делегацията Андреас Грос:

Всяка партия трябваше да има равен шанс в състезанието. Тази равнопоставеност е по-добра от предишни пъти, но не може да се говори като цяло за честни избори. Парите изиграха твърде голяма роля, твърде много хора се страхуваха и им бе оказван натиск. В този смисъл, легитимността на следващия парламент е накърнена.

Ръководителят на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Миклош Харасти призова съдебните разследвания да бъдат довършени:

Прокурорите свършиха добра работа. Успешното приключване на разследването по случая с бюлетините е предпоставка за поправянето на щетите, нанесени върху доверието в политическия процес. Купуването на гласове не беше спряно. От външна гледна точка не разбираме защо е толкова трудно да се премахне този феномен.

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна