Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма промяна в българската позиция по отношение на "Хизбула"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Няма промяна в българската позиция по отношение на организацията "Хизбула". Това съобщиха за "Хоризонт" от Министерство на външните работи след съобщението, че Великобритания формално е отправила искане ЕС да включи членове на ливанската шиитска групировка в своя списък с терористични организации. От МВнР засега се въздържат от подробни коментари по отношение на евентуална подкрепа за санкции срещу "Хизбула".

Евросъюзът вече е сформирал работна група от дипломати на страните-членки, която обсъжда въпроса. Формално искане за включването на военното крило на ливанската шиитска групировка в терористичния списък на ЕС е било отправено вчера от представител на Великобритания, съобщи агенция Франс прес, като се позова на дипломатически източници. Информацията бе потвърдена и от източници на "Хоризонт" в Брюксел.

Говорителят на Външното министерство в София припомни позицията на служебния премиер Марин Райков: България няма да инициира процедурата, продължава разследването на терористичния акт в Бургас от миналото лято и ще предоставя всички събрани доказателства на нейните партньори от ЕС и НАТО.

Досега, освен "обосновани предположения", не са предоставени публично доказателства за ролята на "Хизбула" в атентата на летище "Сарафово".

Преговорите за нейното определяне като терористична организация в рамките на Евросъюза ще продължат и през юни.

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна