Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти: Правителството не бива да създава свръхочаквания в обществото

Снимка: БГНЕС

Политическа е доминантата на днешния ден, в който президентът връчи на две парламентарни сили проучвателен мандат за съставяне на правителство. След като ГЕРБ го върна, на ход е "Коалиция за България".

Според журналистката Велислава Дърева избирателят не е дал възможност на никого сам да управлява държавата.

Избирателят е взел това свое решение, за да не даде възможност на нито една партия да повтори това, което стана през последните 3 години. Мерките, които на мен са ми известни, звучат добре, каза Дърева по повод намеренията на евентуалното бъдещо правителство.

Оптимистични са и консултациите, които се провеждат в широк спектър, защото извън парламента останаха много стойностни хора. За първи път кандидатът за министър-председател не обявява проекто-кабинета си. Всички добре знаем, че изтекат ли тези имена ще започне политически рекет и отстрелване. Орешарски охранява своите хора и това е много правилен ход.  Правителството не бива да създава в обществото свръхочаквания. Пламен Орешарски не Хари Потър, каза Дърева.

А според Стояна Георгиева от Медиапул по всичко изглежда, че кабинетът "Орешарски" ще бъде прокаран в парламента. Независимо с какви трикове ще се случи това. Трудното ще започне след неговото избиране. Това, което се говори е прекалено идеалистина картина на ситуацията. Бъдещият премиер вече предложи едни мерки, самият той каза, че това са краткосрочни мерки. Това са проблеми, с които се занимава в момента и служебното правителство, защото те станаха приоритетни след протестите. От днес до вторник едва ли ще могат да се направят всички консултации, управленска програма - това е ПР акция, но го казвам с някаква симпатия, защото очевидно те го правят с ясното съзнание да демонстрират различен политически подход и да демонстрират нов стил на правене на политика.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени