Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робърт Ливърмор: Специализираният съд в България функционира много добре

Снимка: dnevnik.bg

За мен специализираните структури в България до момента са надвишили моите очаквания. Да се създаде една институция от нулата за такъв кратък период от време и тя да заработи, е огромно предизвикателство навсякъде по света. В момента имате специализиран съд, който разглежда дела, заседава по дела и от тази гледна точка бих казал, че функционира много добре. Това, което всеки очаква, са големите дела, но тези дела не са нещо, което ще се случи за една нощ. Това са дела, по които се работи дълго време. Това каза Робърт Ливърмор, федерален прокурор в Департамента по правосъдие на САЩ преди конференцията "Върховенство на закона и организирана престъпност" в интервю за предаването "Преди всички".

Ефективното възпиране на престъпната дейност е една много важна част от правоприлагането. За да има обаче такъв ефект на възпиране, на първо място, трябва да имате силните присъди, делата, завършили успешно, така че хората да разберат, че ако решат да престъпят закона, ще има последствия, каза той.

Ливърмор поясни, че за момента не са видени висшият ешалон на организираната структура, но Специализираният съд и прокуратура имат някои важни постижения: В дългосрочен план ще съдим дали тези специализирани структури са успешни по това дали ще успеят да стигнат до висшия ешалон на организираните престъпни групи.

България има сериозен проблем с организирана престъпност. Поне от това, което аз съм видял в българската наказателна система, българската система се справя изключително добре с по-ниските нива на организираната престъпност. Там, където българската система има проблем с по-високите нива – престъпниците, които работят зад кулисите, които не си цапат ръцете и които са отдалечени от самото престъпление. Това, което българската система трябва да направи, е да разработи една ефективна методология, за да се справя с тези високи нива на престъпност. /.../ В голяма част от случаите българската наказателноправна система не позволява на прокурорите да съберат достатъчно годни доказателства, които да послужат за издаването на ефективна присъда, обясни федералният прокурор.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна