Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти коментират идеята за данък върху земите и горите

Снимка: БГНЕС

Борислав Петков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи, професор Стефан Иванов от Института за икономически изследвания към БАН и депутатът от КБ Явор Гечев коментираха в "Преди всички" идеята за данък върху земите и горите.

Когато имаме собственост, тя трябва да подлежи на облагане, каза проф. Стефан Иванов. Предлагаме много ниска ставка – един лев на декар. Ако имате 20 декара, плащате 20 лева на година. Сравнете го с данъка върху една кола. Иванов предложи общинската администрация да поеме събирането – така ще се подпомогне и бюджетът на най-бедните общини, смята той. Собствеността е носител на данъчна тежест, но в случая е малко по-сложно, възрази Борислав Петков.

В България има 40 млн. декара земеделска земя. Собствениците са 7 милиона и половина. Понякога един имот от 10 декара има 15-16 наследници. За да събере данъците, общината трябва да задължи всички. Едно писмо е 1,20 лв. повече от данъка за декар. Това ще бъде възможно най-скъпият данък. Общините ще бъдат най-големите данъкоплатци, след това е държавата, след това сме ние, каза Петков. 

Няма как да има 7 милиона и половина собственици при 7 милиона население. За писмата има основание, но с електронното правителство нещата трябва да се урегулират, смята проф. Иванов.

Такъв данък има в другите страни – явно хората са решили проблемите, които ние виждаме. Ако подходим аналогично към сградите, дали ползвате имота или не си е ваш проблем. Данък трябва да се плаща върху всички земи, каза още проф. Иванов.

Според депутата от КБ Явор Гечев данък върху земята е необходим, но на този етап е трудно да се въведе.

Аз, например, съм собственик на земя заедно с още 20 души. Тези отношения би трябвало да започнат да се оправят. При един лев данъчна ставка няма да работи, защото ще харчи толкова пари, колкото ще събира. Земеделските производители не са против този данък. Това трябва да стане рано или късно, но мерките трябва да са приети от всички. Нормално е държавата да стане и гарант на получаването на рентите от собствениците на земи, смята Гечев. Той коментира и идеята на министъра на земеделието за завишаване на митата за вносните зеленчуци и плодове. Става дума само за по-строг контрол на границите и за плащане на мита, уточни Гечев. Българските продукти са около 7 процента.

През следващите четири години такава политика в защита на родното производство ще доведе до повишаване на БВП, смята Гечев. Той не отговори дали ще стане заместник-министър на земеделието или шеф на земеделската комисия в парламента.

Още по темата чуйте от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна