Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатите от изпитите по български език и литература са по-добри от предходни години

Снимка: БГНЕС

В Министерството на образованието и науката бяха представени резултатите от националното външно оценяване на седмокласниците и резултатите от държавните зрелостни изпити за 12 клас. Евгения Костадинова, директор на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в МОН коментира тенденциите, оформили се след изпитите.

Хубаво е, че имаме възможност за проследяване на тенденциите в отделните години при един и същи випуск. Нормално е, очаквано е средният процент постижимост да е по-различен в 7-и клас, отколкото в 4-ти клас, така Костадинова коментира промененото ниво на децата, които сега са 7-и клас, но са били наблюдавани на външното оценяване преди 3 години. От една страна, това са различни оценявания с различни цели. Форматът, тестовете са различни, спецификата на обучението също оказва влияние, учебното съдържание и възрастовите особености - всичко това има значение.

За 5-а година географията отново беше най-предпочитана за втори предмет за матура. Костадинова обясни, че някак измамно географията изглежда по-лесен предмет за учениците. Традиционно резултатите са най-ниски. За поредна година зрелостниците от професионалните училища са с най-ниски постижения. Тук трябва да призова зрелостниците да избират като втори предмета, по който се чувстват най-силни.

Резултатите от матурите и изпитите след седми клас по български език и литература са значително по-добри, в сравнение с минали години. Това е основният извод, направен при представянето на оценките от двата изпита.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени