Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пак хванаха Тезджан Наимова с допинг

Снимка: БГНЕС

Българската федерация по лека атлетика спира временно състезателните права на Тезджан Наимова. Причината е наличието на забранената субстанция "Дростанолон" в пробата на атлетката, взета на 3 март 2013 година по време на Европейското първенство в Гьотеборг в зала. "А" и "Б" пробите на Наимова са показали наличието на забраненото вещество.

"Дростанолон" фигурира в списъка на забранените субстанции и методи за 2013 година на Световната антидопингова агенция (раздел С1 - Анаболни средства).

Съжалявам за случилото се с Тезджан и се надявам на разумно обяснение от нейна страна. Гарантирам, че всички процедури и нормативни документи ще бъдат спазени. Така както ще бъдат зачетени и правата на състезателката, заяви президентът на федерацията Добромир Карамаринов.

Състезателката има право в 14-дневен срок да подаде молба за изслушване пред компетентния орган. Ако Наимова бъде призната за виновна в употреба на забранената субстанция "Дростанолон", то тогава тя ще трябва да върне спечеления златен медал на 60 метра на Евро 2013 в Гьотеборг. В този случай четвъртата в класирането Ивет Лалова ще получи бронзовото отличие.

Ако се докаже, че лекоатлетката е употребила забраненото вещество, то тя рискува доживотно наказание заради повторно нарушаване на антидопинговите правила. Наимова вече изтърпя 2-годишно наказание заради манипулиране на допинг-проба и беше изхвърлена от спорта от 30 септември 2008 до 29 септември 2010 година. Обикновено при второ допинг нарушение наказанието е доживотно лишаване от състезателни права.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна