Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационната система на кръвните центрове ще бъде готова до септември 2014-а

Снимка: БГНЕС

Информационната система на кръвните центрове у нас трябва да е готова до септември следващата година. Системата ще позволи между центровете в страната в реално време да се обменя информация на данни за кръводарителите и наличните количества кръв. Това съобщиха от Националния кръвен център, ден преди Световния ден на кръводарителя - 14-и юни.

Информационната система ще позволи бързо откриване на нужната кръв за пациентите. От друга страна ще защити и самите кръводарители. Системата ще прекъсне практиката на мигриращите кръводарители, които дават кръв в различни лечебни заведения. В момента тези кръводарители няма как да бъдат засечени и не се знае на колко места и колко пъти един кръводарител е дал кръв.

От догодина всичко това ще се съдържа в електронното досие на кръводарителя. Това обаче едва ли ще прекрати бизнеса на ромите с кръв, смята д-р Веселин Сливов, координатор на проекта. По думите му този бизнес ще спре, когато престане да има дефицит на кръв.

В момента данните за всеки кръводарител са само на хартия и няма никакъв начин да бъдат прехвърлени от един в друг кръвен център. А иначе ромите ще правят бизнес пред кръвните центрове, докато хората не осъзнаят, че кръвта не е нещо, което може да бъде налято от чешмата, а трябва да бъде дарено, каза още д-р Сливов.

По публикацията работи: Мая Данчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени