Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоилов: Нормално е да има напрежение при назначаването на втория ешалон на управление

Снимка: БГНЕС

Нормално е да има известно напрежение и противоречия при назначаването на втория ешалон на управление. Това заяви в предаването "Преди всички" Янаки Стоилов от Коалиция за България по повод някои от обявените вчера заместник-министри и областни управители.

Това, което за мен е важно, е заявеният програмен и политико-експертен характер на кабинета да не бъде поставян под съмнение с формиране на следващите нива, тъй като няма как в управлението да участват хора, които по някакъв начин не са свързани и не произтичат от политиката. Но това не би трябвало да свали нито нивото, нито да промени характера на заявената формула в началото на формиране на правителството.

Следващата седмица ще бъдат внесени първите законопроекти за стимулиране на младежката заетост, каза още Стоилов.

Ние няма как да заменим финансирането на политическите партии от държавата, тъй като това би ги поставило в много силна зависимост от финансово-икономически фактори. В условия на криза и на бедността на голяма част от обществото трябва да се потърсят някакви резерви, с няколко процента да се намалят вероятно тези средства, когато се приема бюджета и се определя точно колко да бъдат тези средства, коментира Стоилов и добави, че има партии, чийто стремеж не е да получат представителство в парламента, а да достигнат до заветния 1% и да получават субсидии. В тази връзка депутатът посочи, че се обмисля завишаване на този процент на 2% или 3%, а също така се обмислят и други варианти.

Янаки Стоилов изтъкна, че обществото не печели от това, ако конфронтацията в парламента се задълбочава.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна