Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Аврамов: Хвърлянето на домати по парламента няма да реши проблемите

Снимка: БГНЕС

Арогантността, откъснатостта от ежедневния живот, в някакъв смисъл недалновидността и политическата глупост на двете управляващи партии – БСП и ДПС, им докараха това. Никой не им е виновен. Този парламент и правителството на Орешарски стартираха с много тънък кредит на доверие, но стартираха с такъв. Хората излязоха да протестират в момента, в който заподозряха, че това правителство взима в наследство бизнес кръговете и олигархията на предишното. Това коментира в предаването "Преди всички" политологът Димитър Аврамов.

Той добави, че на протестите се появяват и футболни агитки, и момчета от спортни клубове: Вероятно някой ги организира. Някой иска да използва протеста, за да постигне конкретен резултат. /.../ Протестът продължава с едно искане - оставка. Оттук нататък съвсем очаквано е всякакви групи по интереси, политически партии, които искат да се върнат на власт, както и такива, които не са влезли в парламента, да използват този протест.

Аврамов е категоричен, че атаката към парламента не е правилна: Хвърлянето на два домата по парламента няма да реши политическите проблеми на страната. Това вече по същество е опит протестът да се превърне в нещо друго – да се радикализира с надеждата, че тази радикализация ще доведе до оставката на правителството.

В демократична страна не може да управляваш все едно баща ти, дядо ти, прадядо ти са били местни феодали и ти си на трона по наследство, подчерта политологът и добави, че за това правителство могат да се правят само краткосрочни прогнози. Според него единственият шанс правителството да остане на власт, е да убеди протестиращите, че може да свърши нещо полезно за кратък период от време.

Цялото интервю с Димитър Аврамов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна