Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русинова: Понесохме тежка институционална и медийна атака

Снимка: Архив

Всички имаме интерес нашата енрегийна система да бъде стабилна. Проблемите, които се натрупаха през последните 4 години, показаха, че този сектор е важен за всеки. От друга страна, инвеститорите понесохме тежка инстуционална и медийна атака, която не беше справедлива, каза в предаването "Нещо повече" Меглена Русинова от Българската фотоволтаична асоциация. 

Освен медийна, тази атака беше подплатена и незаконни действия на държавни институции, визирам гласуваната от ДКЕВР през септември миналата година незаконна цена за достъп от 40 процента върху нашите месечни приходи. Това е безпрецедентна мярка към български сектор в икономиката, който привлече над 3 милиарда инвестиции в година на криза и към нас, като инвеститори, които осигурихме над 20 хиляди работни места. За наша радост ВАС отмени тази цена за достъп. В Закона за енергетиката, внесен на първо четене в НС през миналата седмица, ние виждаме добри първи стъпки. Разчитаме ясни намерения за промени, които ще дадат възможност износът на електроенергия от България да стане конкурентен.

Друга важна стъпка, което показва желание за прозрачност, е поправката, която ще приведе, спрямо европейските норми за високоефективно производство, топлофикационните дружества и заводските централи. Смятаме, че това е една от стратегически правилните стъпки на правителството, каза Русинова.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна