Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгийският крал Албер вероятно ще обяви абдикацията си

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Втори европейски монарх за последните няколко месеца се очаква да абдикира тази вечер. След като през април това направи холандската кралица Беатрикс, се белгийският крал Албер Втори да се обърне към нацията. Според местните медии той ще обяви оттеглянето си от трона, въпреки че засега няма официално потвърждения на тази информация.

Новината в аванс за предстоящата абдикация е водеща за всички медии в Белгия, които са изненадани само от избора на дата. Намерението на 79-годишния монарх да се оттегли е известно от месеци, но прогнозите бяха, че той ще направи това или на националния празник – 21-ви юли, или през есента.

Следобед кралят е събрал в двореца всички министри, нито от двореца, нито от правителството обаче дават информация за темата на срещата. Потвърдено е само, че в 19 часа българско време Албер Втори ще направи обръщение към нацията по 4-те основни радиотелевизионни вериги в кралството.

Белгийският крал има предимно представителни функции, основната му роля е на обединител на нацията, но в последите години тя все по-често се поставя под въпрос на фона на напрежението между двете основни езикови общности и призивите за отделяне на северната област Фландрия.

По време на 20-годишното си управление Албер Втори се радваше на умерена популярност, която спадна в последните месеци и заради извънбрачната му дъщеря – плод на любовна афера през 60-те, която в момента води дела да бъде призната чрез ДНК тест.

Ако монархът наистина абдикира, престола ще поеме първородният му син – 53-годишният принц Филип, херцог на Брабант. Той е пилот от Кралските военновъздушни сили, освен в белгийската военна академия е учил в Оксфорд и в Станфорд. Заради липсата на харизма и неумението му да общува белгийската преса и публика са с резерви към него – факт, който се компенсира само отчасти от популярността на чаровната му съпруга принцеса Матилд.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна