Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обилните дъждове и силните бури нанасят сериозни щети в много области

Снимка: БГНЕС

Обилни дъждове паднаха в райони на Северна България. В Никопол пороят затрупа улиците с кал и наноси. По предварителни изчисления, щетите в Плевенска област от падналите през последния месец дъждове надхвърлят 600 хиляди лева.

13 са да момента получените сигнали за наводнени имоти и комисия прави оглед на щетите. Разкъртена е и отнесена бетоновата настилка на две основни улици в Никопол. Започнало е свличане по склоновете на улиците "Веслец" и "Белмекен", поражения има и в съседното село Черковица, където водата е изнесла над две хиляди квадратни метра асфалтова и каменна настилка. Има и наводнена къща. Кметът на Никопол Емил Бебенов определя обстановката като тежка. Отново ще се търси помощ от междуведомствената комисия победствия и аварии към МС. За момента със собствени сили и техника улиците се почистват, но трябват средства за възстановяването им.

800 хиляди лева се чакат от миналата година за изграждането на подпорни стени на осем улици в крайдунавския град, но исканията още не са разглеждани в комисията и средствата не са отпуснати.

След обилните валежи в Ловешко, отново девет села в общините Луковит и Ябланица са без вода, заради замърсяване на водоизточника. Воден режим е въведен в град Луковит и в село Карлуково, там вода ще има през ден.

вВ Хасковска област бушуват три големи пожара и вали пороен дъжд. На българо-турската граница, между свиленградските села Михалич и Пашово, бушува пожар. Изгорели са 200 декара пшеница. 800 декара овес, сухи треви и стърнища са изгорели при пожар между хасковските села Сусам и Гарваново. До Симеоновград пожар е обхванал 150 декара пшеница.

Същевременно, пороен дъжд от 100 литра на квадратен метър наводни десетки сгради в Димитровград и затвори пътя към няколко квартала. Екипи отводняват приземните етажи.Спасени са двама мъже от фургон в близост до река Марица.

По публикацията работи: Цецка Николова / Пламен Христов/ Дора Атанасова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени