Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Едва ли ще се стигне до гражданска война в Египет

Снимка: ЕПА / БГНЕС

След като армията свали египетския президент и страната вече има ново управление, дали ще има някакъв тип помирение или ще се стигне до гражданска война - това коментираха анализаторите Владимир Чуков и Мохд Абуаси.

Иска ми се да мисля, че обстановката в Египет ще се успокои, каза арабистът Владимир Чуков

На този етап свалените "Мюсюлмански братя" не показват, че ще се примирят. Така че конфронтацията е на висок градус. Все пак военните се опитаха да изградят едно управление, обезпечено политически и регионално. Дойдоха първите финансови инжекции от страните от Персийския залив. Най-силната е от Саудитска Арабия - 5 милиарда долара, както и от ОАЕ - 3 милиарда долара, което ще донесе успокоение.

За Мохд Абуаси проблемът вече не е между "Мюсюлмански братя" и военните.

Той е между другите граждански и политически организации, които протестираха срещу "Мюсюлмански братя". Армията се възползваше от тази ситуация. И, ако се разберат "Мюсюлмански братя" и другите граждански и политически организации, армията няма как да има силни позиции. Но това скоро не го виждам. Армията се възползва от неразбирането мужду светските сили и ислямистите. До гражданска война една ли ще се стигне.

Чуйте мненията в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна