Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Гетов: Имаме нужда от стратегия за лекарствената политика

Снимка: БГНЕС

България има нужда от документ, който да регламентира лекарствената политика за 3 до 5 години напред без значение дали ще го нарече "концепция", "стратегия" или по друг някакъв начин.

Мнението е на доц. Илко Гетов, експерт по лекарствена политика, новоизбран председател на Българския фармацевтичен съюз и член на Националния съвет по цени и реимбурсиране в оставка.

Вълненията, свързани с новото правителство, поизместиха злободневния разговор за достъпа до медикаменти у нас и цените им. Факт е обаче, че имено този проблем коства поста на един от здравните министри в предходния кабинет, а от фармацевтичния бранш зачестяват сигналите за изтеглени от българския пазар лекарства. Експертите пък за пореден път изчисляват, че диференцираното ДДС може да свали цената на медикаментите със 7-8 на сто за крайния потребител.

Според доц. Гетов има реална тенденция за изтегляне на лекарства от българския пазар. За да се намери компромис между ниската платежоспособност на българския пациент и тесния пазар, трябва да се приложат механизми, които са известни, но са отговорност на институциите, които определят лекарствената политика.

Още по темата чуйте в разговора на Надежда Цекулова с доц. Илко Гетов в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна