Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Инцидентът е злощастно стечение на обстоятелствата

Снимка: БГНЕС

Спасителните екипи продължават да работят по издирването на колегите, подават и въздух с тръба. Надяваме се да ги намерим живи и здрави, каза Валентин Вълчев, председател на миньорската федерация на КНСБ, за инцидента в мина "Ораново". След инцидента вчера остават затрупани Николай Михайлов и Иван Лазаров. 

Разбра се, че са спазени условията на труд, но стечение на обстоятелствата води до разрушаване на голяма скална маса, обясни Вълчев.

Държавата дължи 25 милиона на ТЕЦ "Бобов дол", който пък дължи на "Ораново" над три милиона лева. Това са заплати за миньорите, подчерта Вълчев.

Валери Манов, управител на мина "Ораново", отказа да коментира изказването на министъра икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за очевидна липса на инвестиции.

Не може от един поглед да се прецени и да се правят заключения, каза Манов.

Сигналът беше подаден 10-15 минути след инцидента и веднага започна спасителна група.

Имахме предписания през месец юни, но те не касаеха здравето и безопасността на миньорите. Нито един миньор не слиза в рудника, без да бъде инструктиран индивидуално и всяка дейност е строго регламентирана.

Вчера в 9,30 всичко е било в рамките на правилника и нищо не е подсказвало инцидента. Скален пробив от над 100 метра е предизвикал нещастието. Около 45 метра е пространството, в което търсим Николай и Иван, и се надяваме да има ниша и да са добре. Имаше сериозни катаклизми през годините по отношение на заплащането. Сега заплатите се изплащат навреме. Около 1000 лева е заплатата. Има и редица социални придобивки като безплатна храна и транспорт, добави Манов.

Интервютата на Силвия Великова с Валентин Вълчев и с Валери Манов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна