Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За напрежението пред парламента от първо лице

Снимка: БГНЕС

Журналистите Ивет Добромирова и Александър Симов, които са на противоположна позиция за протестите, видяха ескалацията на напрежението пред парламента също по различен начин.  

Имайки предвид изказванията на министър Йовчев от днес, че късният час на заседанието и извеждането на депутатите с белия рейс е грешка, мисля че е ясно къде се корени причината за ескалация на напрежението, каза Ивет Добромирова.

Напрежението започна още около 18.30 часа, когато излезе Георги Кадиев и сблъсъкът с полицията бе, когато протестиращите се опитаха да седнат пред колата му, завърши с двама арестувани. В 20 часа на улица "Париж" дойде един човек и разказа много развълнувано, че е присъствал на сцена как полицай ударил човек. И в 22 часа, когато започна атаката на полицейските сили, там имаше седящи хора с вдигнати ръце. Камъните започнаха да летят, когато полицията нахлу с щурм сред седящите хора. Защо, питам аз, се организира такава акция точно в 22 часа, когато се излъчва най-гледаната емисия по телевизиите, попита Добромирова.

Аз също бях на протеста, разказа и Александър Симов. Аз бях там към 22.30 и останах до 3 часа. Медиите малко пресилват нещата, защото аз не видях драматичната картина, каквато се опитват я да изкарат. Аз видях промяна на характера на протеста. От протест на младите и красивите в протест на тези, които мятат павета. Убеден съм, че полицията има грешки. Но не може да е само тя виновна. Не може протестиращите да са отговорни за всичко красиво и младо, а да не поемат отговорост за това. След снощните неща вече смятам, че в България наистина трябва да се стигне до консенсус и да се измисли някакава дата за предсрочни избори. За да се разбере и тежестта на протестиращите, да се види доколко те са говорили от името на хората.

Чуйте от звуковия файл и какъв изход от ситуацията виждат журналистите Ивет Добромирова и Александър Симов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна