Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли София арт булевард "Витошка"?

Снимка: Архив

Трябва ли уличните артисти да се регистрират в общината, за да им бъде разрешено да работят? Това дискутираха по "Хоризонт" Водещата Ирина Недева и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Хората, които искат да се занимават с изкуство трябва да имат свое пространство, каза Христо Мутафчиев в "Хоризонт до обед".

Така или иначе артистите са там - просто да се знае. Хората да чуят хубава музика. Механизмът не е изчистен докрай като механизъм. Кой ще прецени дали това, което се представя е добро? Свикването на комисия не е никак просто нещо. Не се отказвам от комисиите, с общината ще се обсъди, те са принципал. Не мога и измисля всичко сам. Като творчески съюзи трябва да подпомогнем общината.

Както има ескспертен съвет към различните комисии. Така творческите съюзи могат да помагат на общината.

Общината трябва да създава условия за изкуството. Арт булевард Витоша е подходящо място, смята Христо Мутафчиев.

Кремена Данева съобщи за опита на Пловдив. Общината е предложила място и   безплатни разрешителни. Това е и своебразен регистър. Така артистите предлагат талантите си по улиците. Тези, които нямат разрешителни подлежат на санкции.

Д-р Киров, слушател, който живее на булеварда, изрази несъгласие, че никой не търси мнението на хората за този "мегаломански" проект. То и в момента има шум. Уличните музиканти да бъдат преместени там, където няма да пречат на живеещите.

Христо Мутафмчиев увери, че след определени часове на булеварда няма да има шум. Всичко е въпрос на регулация, каза той.

Цялата дискусия по темата и репортажите можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна