Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Банова: Трябва да има детски омбудсман

Снимка: БГНЕС

В писмо до министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и до министъра на труда д-р Хасан Адемов от коалиция "Детство 2025" поставят въпроса защо конкурси се печелят от компрометирани фигури и отправят въпрос от името на 150 неправителствени организации в страната - ще успее ли правителството да продължи процеса на деинституционализация или ще го превърне в заложник на стари кадри и идеи.

Изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов коментира в "Преди всички": Непонятно е за нас как е възможно компрометиран човек да кандидатства и да спечели такъв конкурс. Вероятно си спомняте, че когато д-р Джурелова беше директор на Дома за деца "Свети Иван рилски " в София, едно дете беше с над 80 процента изгаряне и опасност за живота и други случаи имаше - дете, връзвано, на което се наложи да му се ампутира ръката. Д-р Джурелова беше уволнена. Но в крайна сметка човек, който се е отнасял така с децата - няма място в системата - шокирани сме. Има кръгове в Министерството на здравеопазването, които подкрепят такива кадри. В това министерство съществуват сериозни проблеми.

Весела Банова- психолог, бивш зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето коментира, че закрилата на децата трябва да бъде територия без политически приоритети, интереси, забрани: Но Държавната агенция за закрила на детето, е част от изпълнителната власт, така че...

Госпожа Ева Жечева е човек с опит и успя да закрепи агенцията. Тя идва сега не по логиката на своята политическа принадлежност, а по логиката на своя професионален опит, коментира Банова назначение от новия директор на агенцията. Трябва да имаме детски омбудсман, смята Весела Банова.

Интервютата на Борислава Борисова с Георги Богданов и Весела Банова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна