Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тренчев: КТ "Подкрепа" няма организация в мина "Ораново", защото собственикът я унищожи

Снимка: БГНЕС

В конкретната мина (мина "Ораново" - бел. ред.) КТ "Подкрепа" няма организация, тъй като под много силен натиск тя беше унищожена от собственика, който не се разбра с нас именно заради условията на труд. Това беше преди няколко години. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" председателят на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

По отношение на целия минен бранш д-р Тренчев заяви: На места нещата са близки до това, което трябва да бъде, на други места положението е отчайващо. /.../ Това е един много тежък и опасен труд. Нашите назначени капиталисти за съжаление виждат всяка инвестиция в подобряване на сигурността на работното място, нови технологии и т.н. като някакъв разход, чиста загуба. Използвайки това, че в момента хората нямат никакъв поминък и са готови при всякакви условия да работят, ги експлоатират страшно. Беше въпрос на време да се случи нещо такова.

По думите на д-р Тренчев е много трудно синдикатите да се преборят с проблема, че хората, работещи в мините, го правят при всякакви условия само за да имат работа: Както ми е казвал един миньор - пред мен е смъртта, зад мен е гладът. Именно тук трябва да апелираме към една по-голяма смелост в хората, защото те са най-близко до вредните неща, до мястото, където може да се случи някаква трагедия и те са тези, от които трябва да дойде информацията, че нещо е опасно и че нещо трябва да се промени. За съжаление се прави компромис.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна