Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политици за ветото на президента - коментарите продължават

Снимка: БТА

Наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху актуализацията на Закона за държавния бюджет предизвика много коментари от политическите сили и анализаторите. Според лидера на ДПС Лютви Местан война между институциите след това вето няма и за политиката би трябвало да са чужди военните термини.

България се управлява от едно правителство, зад което няма достатъчно парламентарно мнозинство. Това е едно тежко изпитание. Важен е въпросът дали политическият процес в страната е узрял да понесе такава фигура на правителство на политическото малцинство. Ако зад един кабинет стоят 121 народни представители, това е кабинет на политическото мнозинство. Ако разликата между 120 и 121 не е един мандат, а качеството на властта. Явно президентът знае това и е наясно, че прездентското вето, което може да се преодолее с 50 + 1, са необходими 121 гласа. Аз смятам, че е много ясна философията на актуализирания бюджет. Този проект за актуализация ще бъде отворен на 30-и август, тогава ще бъде извънредното заседание на НС. И всеки да поеме своята политическа отговорност. Ние ще подкрепим проекта за актуализация на бюджета, защото е необходима, защото няма нито един сериозен фискален аргумент против, каза Местан от името на партията, която председателства.

Магдалена Ташева от "Атака" обясни, че парламентарната група на партията не е провела своето заседание, за да изработи позиция по президентското вето.

Ние очаквахме президентът да наложи вето. Второ, той повтаря някои от аргумените на "Атака", когато се въздържа. Това е социалният пакет. Ние разбираме, че в рамките на един рестриктивен бюджет много не може да се направи. Но не разбираме защо се тегли 1 милиард заем, а не 1 милиард и половина. Орешарски представи план, от който можем да съдим какъв ще бъде следващият бюджет, който той ще изработи. В аргумените на Плевнелиев аз разпознавам аргумантите на Кристалина Георгиева от началото на март. Предполагам, че тя му е написала мотивите. Това е само мое лично предположение.

Владислав Горанов от ГЕРБ посочи, че още следващата седмица би могло да се проведе заседание на НС.

След като отвсякъде истерично се твърди, че конституционното право на президента ще отнеме твърде много време за реализацията на плановете на сегашното правителство. И след като социалният план е много важен за всички, няма нищо лошо веднага НС да се събере. Не е учудващо за нас, че президентът сподея част от притесненията ни. Като чувам пламенните речи, ветото лесно ще се преодолее.

Чуйте мненията в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна