Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Якимова: От закриването на НЦИОМ социологията печели публично внимание

Снимка: Архив

От закриването на НЦИОМ социологията печели публично внимание, защото това, което се случва на социологията, се случва масово на хуманитарните и социалните науки. Те са последна грижа на всички управления. Същото печелят и медиите в тази ситуация – публично внимание към прозрачността на връзките. Това каза Милена Якимова от катедра "Социология" на СУ "Св. Климент Охридски" в интервю за предаването "Преди всички".

По отношение на намерението на председателя на парламента Михаил Миков да даде НЦИОМ на прокуратурата, Якимова заяви: Не знам дали бих искала да коментирам толкова рисково изпълнение да се размахва прокуратурата за случай, в който очевидно има някаква счетоводна мърлявост. В една парламентарна република би трябвало парламентът да има някакво аналитично звено. В случая това е завареното положение. Дали НЦИОМ е най-доброто нещо – едва ли, но това е завареното положение. Имаме управление, което се крепи на 20% от гласовете на имащите право на глас. Абсолютно близко до ума е и на човек не му трябва аналитично звено, за да си даде сметка, че шансът на такова управление за стабилизация в трудна и икономическа, и политическа, и социална ситуация е да разшири тази подкрепа. Не може да си позволи управление в такава крехка и лабилна ситуация да дава основно знаци на това, че ще говори само на твърдите си поддръжници и на никой друг.

Според Якимова има работещи институции и механизми да бъдат изваждани на светло интереси, политики, групи от актьори и т.н.: Това, което правят НЦИОМ и това, което правят демоскопските агенции "Галъп", "Сова Харис", "Алфа рисърч" – това, което излиза пред публиката от нещата, които правят тези агенции, се нарича демоскопия. Това е все едно да покажеш схемата на една батерия от една страна спрямо действителните процеси на електричеството, т.е. има демоскопия, която замерва еднократно някакви неща и казва: Общо взето картинката към момента изглежда такава, но какво се случва с процесите в обществото – тези картинки не могат да ни кажат. За тази цел трябва да има наука, а за наука абсолютно системно и последователно, с дълбока приемственост между последните управления, фондовете за наука бяха убити.

Като гражданин на една парламентарна република аз знам, че парламентът трябва да има аналитично звено. Г-н Миков каза, че трябва да има звено, което да анализира ефективността на законите. Затова му трябват социолози. Не можем вече да вярваме, че само икономистите ще ни кажат кое е вярно и кое не. В нашето общество в момента има огромно неравенство, за което нямаме думи, език, на които да говорим, каза още Якимова.

Интервюто на Силвия Великова с Милена Якимова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна