Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христов: Цената на зърното пада и пазарът на земеделска земя ще се затвори

Радослав Христов, замeстник-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, каза в "Преди всички", че добивите на зърно тази година са приблизително колкото миналогодишните, а приходите ще бъдат по-малко заради сривовете на цените. В международните борси цената е с 10 - 15 процента по висока от България. В България е около 260 лева на тон, а на световните пазари е 300 - 360 лева. Това е пазар, но все пак за мен е необяснимо защо цените са по-различни. Категорично ще се затвори пазарът на земята. Сделките вече са тръгнали надолу. Цените падат и ще продължат да падат. Цената на зърното пада с 30 - 40 процента и рентата ще падне със същите проценти.

Управителят на старозагорската мелница Георги Кършибрадов коментира: Още преди 9-и септември е било забранено да има човек повече от 800 декара земя в Северна България, за да има средна класа. Сега много от животновъдите, които искат да гледат животни, нямат земя. В момента никой не може да каже колко пшеница се сее. Никой не отговаря за качеството. Цената на зърното пада и цената на хляба трябва да падне. В Стара Загора имаше 30 производители, сега са трима хлебопроизводители.

Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите, каза, че доставната цена на хляба е с 40 процента по-ниска от цената, на която купуват българските производители. Може би вече е време търговците да коригират цената на хляба. Доставната цена на хляба е 0,50 - 0,55 лева. Цената на хляба може да се стабилизира, ако правителството вземе предвид нашето предложение и редуцира ДДС на хляба до 10 процента.

Интервютата на Веселина Миланова и Венелина Попова по темата можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна