Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинско село чака възстановяване на водопровода

Снимка: БГНЕС

Безводие продължава да мори жителите на видинското село Раковица. Заради продължителната суша водата в част от кладенците вече е на санитарния минимум. Проблемите заради безводието магат да бъдат решени, ако се възстанови водопроводът от село Рабиша.

Едно към три е съотношението между "има" и "няма" вода от крановете в домакинствата на подбалканското село Раковица. Водопроводът в селото се захранва от алпийско водохващане при старата застава и от наскоро изграден дренаж в турския дол, но скритите аварии в стария етернитов тръбопровод разхищават и малкото вода, която достига до селото.

По проект на община Макреш на стойност 2 133 000 лева до края на годината ще бъде подменена една четвърт от тръбопровода, строен преди половин век. Това ще доведе само до ограничаване на проблема с водоснабдяването на Раковица, казва кметът на Макреш Ваньо Каменов и уточнява, че трайното решаване на безводието в селото може да стане чрез възстановяване на тръбопровода от Рабиша, за което са нужни над 320 000 лева.

По публикацията работи: Тотка Нинова - кор. на БНР във Видин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна