Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх и премиер на храмовия празник на Троянския манастир

Снимка: БГНЕС

Негово светейшество патриарх Неофит ще води празничната Света литургия и литийното шествие с чудотворната икона на "Света Богородица Троеручица" в Троянския манастир на храмовия празник на светата обител Успение Богородично.

По този начин дядо Неофит продължава установената традиция от своя предшественик - приснопаметния патриарх Максим, който всяка година идваше в Троянския манастир на Голяма Богородица. Не случайно в своето завещание дядо Максим беше поискал да бъде погребан точно тук и волята му беше изпълнена.

Негово светейшество патриарх Неофит също е свързан с Троянската света обител - там той е постриган за монах през 1975-а година и се смята за част от братството.

В днешния празничен ден богослужението в манастира започна в 6.30 часа с празнична Полунощница, по време на която се изнася Богородичната плащаница и с лития се обикаля храма. От 8.30 часа започна празничната Света литургия, в края на която чудотворната икона на Света Богородица Троеручица ще бъде свалена от мястото си и поставена в специална носилка. Около 10.30 часа ще бъде поета от богомолци и ще се отправи в литийно шествие към могилата с параклиса, на което място според преданието е станало първото чудо със светата икона. Там ще се извърши водосвет, а миряните ще могат да се поклонят пред иконата на Света Богородица Троеручица.

На църковните чествания в Троянския манастир ще присъства и министър-председателят Пламен Орешарски. След това той ще разговаря с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

По публикацията работиха: Пламен Христов, Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени