Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Вкусът на ябълките се променя от глобалното затопляне

Снимка: Архив

Глобалното затопляне е променило вкуса на ябълките, като ги е направило по-сладки, но по-малко хрупкави, установи японско изследване, цитирано от Франс прес.

Учените констатирали намаляване на киселинността на плода и на неговата твърдост. В замяна на това се наблюдавала по-голяма концентрация на захари.

С увеличаването на средните температури през указания период от 0,31 до 0,34 градуса по Целзий за всяко едно десетилетие се наблюдавали известни промени. Датите на отварянето на пъпките и на цъфтенето на ябълковите дървета се били изместили по-напред през годината.

Ако глобалното затопляне продължи, успоредно с това ще се наблюдават и допълнителни промени във вкусовите качества на тези плодове, тъй като цъфтенето ще настъпва в още по-ранен период на годината. По-високите температури ще засегнат и процеса на узряването на плодовете.

Ябълките са един от най-консумираните плодове в света. Всяка година в световен мащаб се произвеждат около 60 милиона тона ябълки. Те се нареждат на трето място по консумация, след цитрусовите плодове и бананите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна