Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху актуализацията на Бюджет 2013

Снимка: БТА

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху актуализацията на Бюджет 2013. При гласуването на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2013 г., който беше върнат за ново обсъждане от президента, гласуваха общо 223 народни представители, от които 130 – "за", 93 – "против". Против бяха 93 депутати от ГЕРБ. "За" гласуваха 84 депутати от Коалиция за България, 35 депутати от ДПС и 11 от "Атака". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не можа да гласува от мястото си и се наложи повторно гласуване, в което той даде вота си от трибуната за изказвания в НС.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров не присъства на заседанието. Пламен Орешарски благодари на народните представители и каза, че с актуализацията ще бъде направено рефинансиране на извънредния дълг от 800 млн. лв и ще се нанесат корекции във водените политики, които са задържали растежа. С отделно гласуване депутатите отмениха заседанието на НС на 30-и август по същата тема.

След гласуването лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза:

Г-н Орешарски, ако бяхте казали, че искате да изтеглите кредит, за да попълните фискалния резерв и няма да го харчите, а просто да го подпрете, 90 и колко днес сме тук - и четири, щяхме да гласуваме "за". А когато казвате, че имате дълг, както г-н Станишев ежедневно лъже, че 800 милиона имате сега да плащате, все едно сме ги похарчили, а те са възстановени от Брюксел, е нещо друго.

След заседанието Орешарски се срещна с журналисти и каза:

Ветото на президента беше отхвърлено, така че можем да продължим с тези корекции във фискалната политика, които в последните седмици бяха многократно дискутирани. Ще направим всичко възможно да няма нова актуализация на бюджета.

Пламен Орешарски сподели в кулоарите на парламента, че има реална опасност икономиката на България да изпадне в рецесия заради много лошото представяне на икономиката ни през второто тримесечие на годината:

Има реална опасност, да, тъй като второто тримесечие се представя икономиката доста зле. Спрямо първото дори има малък минус от минус 0,1, а всичко зависи от второто тримесечие. Надявам се, че данните ще бъдат малко по-добри третото тримесечие. Ситуацията не е добра, като цяло, но правим усилия да подобрим бизнес климата, така че да се оттласнем от, условно казано, дъното, по което върви сега икономиката.

Премиерът каза, че не е сигурен, че няма да има друга актуализация на бюджет 2013:

Не съм съвсем сигурен. Иска ми се да е така. Ще направим всичко възможно да нямаме реактуализация.

Малко по-късно Орешарски обясни, че журналистите не са го разбрали правилно и се обзаложи, че няма да има втора актуализация на бюджета за тази година:

Добре! Тогава, да поясня, че не очаквам друга актуализация. Надявам се, че няма да се наложи. Няма да се наложи! Ако искате ясен отговор, няма да се наложи

Министърът на финансите Петър Чобанов нарече "доста развинтена фантазия" възможността страната ни да тръгне по гръцкия сценарий, но също не отрече, че има опасност от рецесия, без да се ангажира колко зле може да се отрази това на стандарта ни на живот.

Новината веднага достигна до протестиращите пред НС и те започнаха да се събират на местата, от които депутатите могат да напуснат сградата - основно входа от страната на храм-паметника "Свети Александър Невски". След като разбраха, че депутатите напускат сградата през входове, до които те нямат достъп, хората започнаха да се разотиват, като обещаха, че наесен протестите ще са по-многобройни и по-крайни. Обстановката е спокойна. Полицейското присъствие остана засилено до 14:40 ч., когато полицаите започнаха да се оттеглят в камионетките. 

Подкрепящите кабинета разговаряха и с Алиосман Имамов след гласуването. Те освиркаха депутата от ГЕРБ Красимир Велчев. Хората там също се разотиват. Полицаите започнаха да се изтеглят от мястото, след като към 14 ч. останаха едва десетина симпатизанти на Орешарски.

След отхвърлянето на ветото, държавният глава излезе с изявление, в което посочва, че се е възползвал от своето конституционно правомощие като е изложил ясно своите мотиви, които, вярва, че са в интерес на нацията.

Нито налагането на вето, нито неговото преодоляване, са действия, които могат да навредят на демокрацията, се казва още в изявлението поместено на интернет- страницата на президентството. Апокалиптичните сценарии, които се развиваха в публичното пространство през последните седмици, не се случиха, посочва държавният глава и допълва че, мнозинството може да реши да не се съобрази с ветото, но отговорността е на тези, които подкрепят правителството. Със сигурност демокрацията загуби от непремерени изказвания и обидни квалификации от някои депутати по адрес на държавния глава от най-високата трибуна, се казво още в изявлението на президента Плевнелиев.

По публикацията работиха: Даниел Инков, Лъчезар Цветков, Николай Христов и Румяна Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени