Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Калинов: Намирам връзка между сегашната ситуация и резултатите на НЦИОМ от предните няколко проучвания

Снимка: Архив

След като председателят на парламента Михаил Миков уволни дисципринарно директора на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова, като оповести за направен одит, открил нарушения в социологическия център, Йорданова обяви, че ще внесе в съда заповедта за това уволнение.

Дори и в одита да нямаше открити никакви административни забележки, щеше да се търси друг повод, защото одитът се използва само като повод, а не като причина за тези смехотворни обвинения, каза проф. Красимир Калинов от НЦИОМ.

НЦИОМ има правилник, който между другото беше подменен на 6-и август, който правилник се утвърждава и подписва от всеки председател на Народното събрание и НЦИОМ работи съгласно този правилник. По отношение на тези две заплати, с които в обществото се създава впечатление, че хората в НЦИОМ са някакви мошеници, които взимат, без да работят, това е абсолютно невярно твърдение. Дейността може да се разбие на две. Едното са плановите дейности, за които се получава възнаграждение и има работно време. Другите са външни проучвания, които се правят извън работно време и които са допълнително платени, обясни проф. Калинов.

Той обясни и това какво работят анкетьорите към НЦИОМ. Те не са държавни служители, не са щатни бройки, това е практика, но е странен начинът, по който се тълкува тази практика и се превръща в престъпление.

На въпрос защо председателят на парламента Михаил Миков се е прицелил в НЦИОМ, проф. Калинов отговори, че има няколко изказвания на Миков, в които той говори в първо лице, че ще закрие Центъра:

Центърът е възникнал с решение на Народното събрание и сами разбирате, че може да бъде закрит само с друго подобно решение. Какъв е замисълът, нямам директни доказателства, но имам индиректни. Ако НЦИОМ бъде закрит и бъде създадено ново аналитично звено, то трябва да бъде захранвано от някъде с информация. А може би въпросът опира до това тази информация да се произвежда от някакви външни звена. Най-лесно е да си реваншист. Определено намирам връзка между сегашната ситуация и резултатите на НЦИОМ от предните няколко проучвания. Всички доводи, с които Лидия Йорданова беше уволнена или са измислени, или са незначителни и не се съмнявам, че съдът ще реши в нейна полза.

Чуйте разговора с проф. Красимир Калинов в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна