Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шалке" мина през ада, за да влезе в групите на Шампионската лига

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Германският "Шалке" вкара два пъти с човек по-малко и спечели с 3:2 гостуването си на гръцкия ПАОК, за да се класира за груповата фаза на Шампионската лига. Първата среща в Гелзенкирхен завърши 1:1. Срещата в Солун се игра при закрити врата заради наказание на домакините. Германците вкараха първия гол две минути преди почивката чрез Адам Салай, който се разписа след добро подаване на Ацуто Учида. Малко след почивката обаче Стефанос Атанасиадис изравни. В 64-тата минута "Шалке" остана с човек по-малко на терена след втори жълт и червен картон на Джърмейн Джоунс, но с човек по-малко гостите отново стигнаха до аванс само три минути по-късно с точен удар от малък ъгъл на Юлиан Дракслер, който беше изведен в наказателното поле от Макс Майер. Гърците получиха надежда 11 минути преди края, когато Костас Кацуранис изравни с глава. ПАОК хвърли всичко в атака, но в самия край Салай реши всичко, след като засече отблизо пас на Дракслер. Сами си направихме живота труден. Допуснахме прекалено леки голове. Тези грешки не трябва да се получават. Но все пак най-важното е, че продължаваме напред, заяви след мача наставникът на германците Йенс Келер.

"Аустрия" Виена стана първият отбор от Австрия в груповата фаза на Шампионската лига, след като елиминира "Динамо Загреб", въпреки домакинското поражение с 2:3. Австрийците бяха спечелили първия мач с 2:0 като гости и очакваха протоколен реванш, особено след като Флориан Мадер вкара първия гол на "Дженерали Арена" още в петата минута след изстрел от фаул. Това още повече успокои домакините и те позволиха на съперника да стигне до обрат още до почивката с голове на Марсело Брозович и Жуниор Фернандес. Фатош Бечирай вкара за 3:1 за хърватския шампион с глава в 70-ата минута, което означаваше, че "Динамо" взима аванс заради повече вкарани голове на чужд терен. "Аустрия" успя да се вдигне от тежката ситуация и в 82-рата минута резервата Роман Кинаст реализира безценно попадение отблизо след пас на Филип Хозинер.

"Стяуа" Букурещ влезе в групите след равенство 2:2 като гост на полския "Легия" Варшава. Първата среща беше завършила 1:1 и по правилото за повече отбелязани попадения на чужд терен румънците продължават напред. Николае Станчу и Федерико Пиовакари дадоха аванс от 2:0 на "Стяуа" още до десетата минута, но "Легия" не се предаде и в 27-ата минута Мирослав Радович намали след мощен удар с глава. Поляците опитаха всичко след почивката, но съперникът се защитаваше добре, а късният гол в добавеното време на Якуб Ржежничак беше малко утешение, защото "Легия" пропусна отлична възможност за участие в груповата фаза на Шампионската лига за първи път от 1995-а година.

"Арсенал" постигна втора победа над "Фенербахче" и с общ резултат 5:0 категорично продължава напред. Лондончани спечелиха с 2:0 на "Емиратс" в реванша след два гола на Аарън Рамзи. Всеки един от петте отбора, които се класираха в груповата фаза, има гарантиран приход от 8,6 милиона евро. Отделно за всяка победа бонусът е 1 милион евро, а за равенство - 500 хиляди евро. Клубовете освен това ще получат допълнителни суми от УЕФА и от приходи от телевизионни права и спонсорски договори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна