Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потребителите предпочитат българските стоки

Снимка: Диана Христакиева

Огромната част от българите подкрепят българското производство и предпочитат българските стоки, показва проучване на Съюз "Произведено в България".

Най-търсените български стоки са хлябът и хлебните изделия, млякото и млечните продукти, плодовете и зеленчуците, месото и колбасите. Те се купуват от 75-80 на сто от българите. Половината от нас предпочитат българските дрехи и обувки, а 90% пък биха подкрепили държавата в усилията й да насърчава българското производство.

Това дава самочувствие на българските производители за диалог с големите вериги, в рамките на който да отстояват процентно съотношение на българските и чуждите стоки и справедливо разпределение на добавената стойност. Това каза председателят на Съюз "Произведено в България" Лукан Луканов:

През цялото време ние сме говорили за едно нещо – за справедливо разпределение на добавената стойност, защото сега българските производители работят на червено. Сега в следствие на преговорите с търговските вериги ние достигнахме до нужния консенсус.

64% от анкетираните подкрепят родното ни производство, дори и по-скъпо. За 30% е важно качеството и цената, а за 17 на сто няма значение стоката българска ли е, или е чужда. Проучването показва и друг интересен факт. По-младите по-рядко предпочитат българската стока, въпреки че и сред тях процентът е 60. 

Подробности чуйте от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна