Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ГЕРБ в спор за първите 100 дни на кабинета "Орешарски"

Снимка: БГНЕС

Добре е гражданите да изразяват своята позиция. Добре е включително и по такъв начин да се изразява позицията – чрез протести. Наистина може да се говори за възраждане на гражданското общество и то в аспект да се чува ясно и конкретно мнението на гражданите, без значение дали протестират срещу или в подкрепа на управлението. Това заяви в предаването "12+3" Красимир Ципов от ГЕРБ. Той заяви категорично, че автобусите не са от партийните централи.

За Реформаторския блок Ципов каза: Подаваме ръка именно в аспект да бъдат проведени общи действия, за да бъдат предизвикани предсрочни избори. По отношение на това дали Реформаторският блок ще е патерица на ГЕРБ – не мога да възприема един такъв анализ или такова твърдение.

Ципов призова управляващите да помислят за определяне на дата за предсрочни избори. Според него това ще намали напрежението. Колкото по-бързо си подадат оставката, толкова по-добре, подчерта той.

Според депутата от БСП Явор Куюмджиев за 100 дни кабинетът е свършил огромна работа, която по думите му не е била свършена от предишното НС за цял мандат. Той се съмнява през зимата да има социални протести.

Не съм убеден, че една оставка сега или планирана във времето ще успокои българското общество, защото голяма част не подкрепя протестите, обратното – чакат от нас да свършим работа. Ако се даде някаква крайна дата – това правителство ще се превърне в служебно, няма да има никаква мотивация да направи дълбоки реформи. За пръв път някой, ние, се опитваме да решим проблемите на хората и да им помогнем да се почувстват малко по-добре.

Ципов обаче очаква напрегната зима. Той категорично отрече да има договорки за избори 2 в 1 през май.

Няма нищо драматично в това да бъдат проведени предсрочни избори. Няма от какво да се страхува БСП, каза депутатът от ГЕРБ. 

Куюмджиев отговори: Не е въпросът в страха. Ние сме най-готовата политическа сила в момента да отидем на избори. Не го правим не защото ни е страх, а защото имаме отговорност пред избирателите си, имаме отговорност пред цялата общественост да зашием раните, които ГЕРБ нанесе с 4 години безумия.

Разговора на Людмила Железова с Красимир Ципов и с Явор Куюмджиев можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна