Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тагарев: България трябва да се докаже като солиден и достоен съюзник на НАТО и ЕС

Снимка: БГНЕС

САЩ вече се изказаха доста категорично, но за да може да бъде убедена по-голяма част от международната общност за необхоидмостта от силово въздействие спрямо режима на Асад, е много важно какво ще пише в доклада на инспекторите на ООН. Това заяви в предаването "12+3" военният експерт и бивш военен министър в служебния кабинет Тодор Тагарев.

Запитан какъв би бил ответният удар на Башар Асад, Тагарев коментира: Тук може само да импровизираме. Аз, ако мога да се поставя на негово място, бих бил много внимателен да заплашвам западната общност с ответен удар. Това, което той евентуално може да направи, е спрямо граждани на западни страни, които са в Сирия или в близки страни. Но дори тогава той би трябвало много да се колебае, преди да се опита да действа по такъв начин, тъй като това само ще настрои още по-рязко и категорично международната общност спрямо него.

Българската позиция се променя във времето. Това е нормално, тъй като тя се формира в определен контекст и при наличие на определена информация. Това, което е важно при формирането на българската позиция, е България да се докаже като солиден достоен съюзник на НАТО и ЕС. Ние би трябвало да бъдем активна част, да търсим съвместни общи решения, а не да правим декларации от типа – няма да участваме при каквито и да било условия, смята експертът. 

Според него би било добре заседание на КСНС да се случи, когато правителството има добре подбрана информация, добре изградена позиция и когато са използвани възможностите за дискутиране на въпроса на парламентарно равнище.

Въпросът с бежанците е един елемент само на българската готовност за развитие на ситуацията. Има други неща, които като един солиден съюзник ние трябва първо ясно и категорично да изразим своята позиция и в последствие да търсим и други възможности за подпомагане, ако и когато има решение за силово действие срещу режима на Асад.

Опасявам се, че възможностите за мирно решаване на проблема са изчерпани. Когато някой е пристъпил международните норми и е използвал оръжие за масово унищожение, в случая химическо оръжие, трябва да бъде даде изключително ясен сигнал, че такъв тип действия са недопустими. Този сигнал трябва да бъде насочен към режима, използвал химическо оръжие, режима на Асад, и той да не си помисля в последствие да повтаря такова използване на оръжие за масово унищожение, а също така и към други, които евентуално биха се замислили в бъдеще да използват такова оръжие. Затова е много важно международната общност с водеща роля на страните от Съвета за сигурност да даде ясен сигнал, за да може да се поддържа режима на международна сигурност и стабилност.

Цялото интервю с Тодор Тагарев чуйте в звуковия файл. Можете да чуете и разказа на едно сирийско семейство, което живее в бежанския център в село Пъстрогор. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна