Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германецът Томас Бах е новият президент на МОК

Снимка: ЕРА/БГНЕС

59-годишният германец Томас Бах бе избран за президент на Международния олимпийски комитет /МОК/ на 125-та сесия на организацията в аржентинската столица Буенос Айрес. Томас Бах ще замести на поста белгиеца д-р Жак Рох, който бе президент на МОК от 2001 година.

Томас Бах получи 49 от възможните 93 гласа на членове на МОК, а на второ място остана Ричард Карион /Пуерто Рико/ - с 29 гласа. Томас Бах ще ръководи МОК минимум осем години, а ще има възможност да бъде преизбран за още четири години.

Томас Бах е роден на 23 декември 1953 година във Вюрцбург. Той е отборен олимпийски шампион по фехтовка на рапира от Монреал-76, а през 1977 година става и световен шампион - отборно, на рапира. Бах, който по професия е юрист, в последните години бе шеф на националния олимпийски комитет на Германия и бе един от четиримата вицепрезиденти на МОК.

Той бе избран с абсолютно мнозинство на втория тур срещу четиримата кандидати Денис Освалд /Швейцария/, Ричард Карион /Пуерто Рито/, Нг Сер Мианг /Сингапур/ и Сергей Бубка /Украйна/.

Още на първия кръг на изборите президентът на международната федерация по бокс /АИБА/ Чънг-Куо У /Тайван/ бе елиминиран.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна