Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Дончев: България има какво да предложи на Китай

Снимка: Архив

Всяко едно такова посещение на високо ниво е много полезно за развитието на двустранните отношения и особено що се отнася до развитието на двустранните икономически отношения. Това каза в интервю за предаването "12+3" представителят на БСК в българската делегация в Китай Антон Дончев по отношение на посещението на премиера Пламен Орешарски в азиатската държава.

Според Дончев България има какво да предложи на Китай: Аз бих разделил на три секторите, в които може да си сътрудничим успешно. Едното е привличането на китайски инвестиции в България, като те имат проявен интерес към инвестиции и в инфраструктура, и в концесии, и в енергетиката. Другото е износът. България има какво да изнася за Китай, включително и машини и съоръжения. Може да се изнася и вино. Третият сектор е туризъм. Бихме могли да привличаме китайски туристи. Надявам се скоро да се реши и въпросът с Шенген, който би решил един от огромните визови проблеми, които стоят пред китайците за посещение в България.

На въпрос дали българският бизнес има шанс да успее в Китай Дончев отговори: Българските стоки имат своето място на китайския пазар.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна