Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димо Гяуров: Пътят, по който Реформаторският блок е поел, не е нито лесен, нито кратък

Снимка: БГНЕС

Партиите трябва малко да се отдръпнат на втори план, да предадат част от политическия си суверенитет и да чуят обществото. Ние смятаме, че протестиращите представляват обществото в една или друга степен. Това каза Димо Гяуров от "Синьо единство" в интервю за предаването "Нещо повече".

На въпрос дали наистина е възможно колективно лидерство в Реформаторския блок Гяуров обясни: Времето ще покаже дали е възможно. На нас ни се иска. Дотук като че ли успяваме да преодолеем егото, да преодолеем индивидуализма на всеки един, защото не само политиците, голяма част и от тези представителите на обществото също са хора индивидуалисти, така че компромисите са неизбежни, но в цялото начинание има сериозна доза риск, има вероятно опасност от неочаквани ефекти, така че предстои да видим.

По отношение на това дали с политически средства може да се пребори мафията, Гяуров заяви: Чрез политически действия да, но дотолкова, доколкото чрез политически средства би могло да бъде променено самото общество и да бъдат създадени условия за спазване на базисните правила, базисните обществени правила, тези, които в момента са нарушени и несработват. Само дотолкова политически средства, а иначе за нас няма съмнение, че основен дефект на обществото в момента е, че не работят законодателството, не работят институциите, всъщност обществото е болно. Трябва радикална промяна.

Гяуров беше категоричен, че подкрепя протестите и дори ходи на тях: Протестиращите не протестират непременно срещу цялата система, те протестират срещу управляващите в момента и срещу опитите на ГЕРБ да замажат спомена от доскорошното си управление и да се присъединят към протестиращите. Ние сме постоянно сред хората на улицата. Голяма част от тях са наши симпатизанти и избиратели. Те искат обединяването на дясното. Огромната част от тях подкрепят идеята за Реформаторския блок. Така че не приемам приказките за зачеркване за цялата политическа система.

Пътят, по който Реформаторският блок е поел, не е нито лесен, нито кратък. Дори се опасявам, че изоставаме във времето и е възможно съботията да ни изпреварят и да се окажем не съвсем подготвени за евентуални предсрочни избори. Действително процесът на преодоляване на различията помежду ни изисква време, каза още той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна