Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерих Вехтер е новият главен диригент на Софийската опера

Диригентът Ерих Вехтер (вдясно) работи с Рихард Тримборн в София по тетралогията на Вагнер
Снимка: Софийска опера/В.Викторов

Малко след навлизането си в поредния директорски мандат, преди началото на новия творчески сезон акад. Пламен Карталов обяви, че Софийската национална опера и балет има нов главен диригент. Това е маестро Ерих Вехтер, когото българската публика вече познава от цялостното изпълнение на тетралогията "Пръстенът на нибелунга" от Рихард Вагнер - първото на Балканския полуостров.

Ерих Вехтер е възпитаник на Университета по изкуства в Берлин. Професионалната му кариера като диригент започва през 1969 г. в операта на Кайзерслаутерн. Работи с много от престижните оперни театри и опкестри в Германия. В момента е генерален музикален директор на Операта в Детмолд и първи гост-диригент в Бонската опера.

Наложи се да навляза доста бързо, за да поема "Зигфрид" за гостуването на Софийската опера в Минск и се влюбих в този оркестър и солистите. Работихме добре с режисьора и директор на трупата, но тогава не стана дума, че се търси шеф-диригент. Предложението дойде след изпълнението на "Пръстена". Очакванията ми засега са само да продължим фантастичното си партньорство с всички в Софийската опера. Колкото до планирането - то ще дойде през следващия сезон - сподели за "Алегро виваче" маестро Ерих Вехтер.

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна