Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Катя Райкинска: Хората от с. Ясенково няма за какво да се притесняват

Първи случай на антракс за тази година
Снимка: БГНЕС

Хората няма защо да се притесняват. Всичко, което трябва да бъде взето като мерки, е направено. За тази година това е първи случай на антракс. Това заяви в предаването "Преди всички" д-р Катя Райкинска – директор на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Шумен.

В сряда получихме сигнал от РЗИ в Шумен, че е приет човек със "синя пъпка". Веднага беше свикана комисия и направена проверка в село Ясенково. На място са установили, че е заклано агне за лична консумация, като не е извикан ветеринарен лекар, който да разреши самото клане и при необходимост да вземе такива проби. Комисията е взела проби от остатъци от месо и от кожата. В направената кръвна натривка беше установено съмнение за антракс, въз основа на което веднага беше извършена дезинфекция в двора, където е извършено клането на самото агне. Остатъците от месото и кожата бяха обезвредени, унищожени в Шуменския екарисаж. След следващите лабораторни изпитвания и получаване на съмнения беше извършена ваксинация на всички животни в селото, които са около 1500. Самият щам е изпратен за потвърждение в Референтната софийска лаборатория.

Този регион, в който е имало такива случаи, е стационарно огнище, подчерта тя. По думите й причинителят на заболяването е изключително устойчив и може да издържи до 150 години при всякакви условия. В този смисъл според нея е възможно и в бъдеще да има такива случаи.

Основното, което трябва да знаят хората, когато извършват клане, дори за лична консумация, е, че те трябва да се обадят за извършване на клинични и последващи прегледи, посочи д-р Райкинска и добави, че заразяването става чрез храна или ранички, през които да проникне бацилът. Когато е проникнала инфекцията, това е опасно за хората и животните. При най-малки съмнения хората трябва да се обърнат към лекар, предупреди докторът. 

Превенцията е извършване на ваксинация, каза Райкинска. Тя посочи, че от петък е започнало сключването на договори за извършване на тази дейност.

В Шуменска област регистрираните ветеринарни лекари не са оставили регионите без обслужване и имаме допълнително сключени споразумения за идентификация и издаване на ветеринарно-медицински свидетелства. Когато са потърсени от хората, те винаги са се отзовавали.

Цялото интервю с д-р Катя Райкинска можте да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна