Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Възможно е Пхенян да нарушава систематично човешките права

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Показания на севернокорейци, живеещи в изгнание, сред които бивши политически затворници, посочват модели, които може да доведат до разкриването на широкоразпространени и систематични нарушения от страна на държавата. Това се казва в първия доклад на инспектори на ООН по опазването на човешките права, цитиран от Ройтерс.

Оцелелите от затворническия лагер са били подложени на "глад и неописуеми жестокости" и техните индивидуални показания, дадени на публични излушвания в Сеул и Токио миналия месец, не са изолирани случаи, твърди ръководителят на независимото разследване Майкъл Кърби. Пред Съвета на ООН по човешките права Кърби заяви, че разследването ще се стреми да определи кои институции и служители за виновни за констатираните нарушения. Той подкани Пхенян да представи доказателства в своя защита.

От своя страна, севернокорейският посланик в ООН Со Се-Пьон заяви, че разследването е изфабрикуван и клеветнически заговор, целящ предизвикването на смяна на режима в Северна Корея. По думите му то е политизирано от Европейския съюз и Япония, в съответствие с враждебната политика на Съединените щати.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени