Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Георгиев: Новият проект на Първанов е по-навременен от АБВ

Снимка: БГНЕС

За инициативата на президента Георги Първанов (2002 - 2012) да сложи началото на мрежата "Български дебати" един от участниците в първата дискусия социологът Живко Георгиев каза в предаването "12+3", че е важно да се постави темата - Има ли шансове за успех България.

Самата идея да се фокусира дебат в търсене на позитивна визия за бъдещето на България, при това по-стратегическа, е едно от най-малките предизвикателства, които си струва да мобилизира всички мислещи хора в страната.

Опитът ми показва, че дали този проект ще има бъдеще, зависи от енергията, политическата воля, желанието на хората, които на старта се ангажират с идеята,  да продължат да работят по нея, загърбвайки травмите от миналото, коментира Живко Георгиев и допълни:

Опитът да се ангажира доста голяма група хора с идеи, със свой държавнически и експертен опит е по-навременен, отолкото проектът АБВ, защото социалният диалог в страната в момента е достигнал най-ниската си точка от години.

Социологът каза, че замисълът на дискусионната мрежа не е да включва само членове на БСП:

Той е с доминация на лявомислещи хора, но в него ще участват и десни, патриотично настроени хора, няма да бъде в тяснопартийните рамки на БСП, иначе този проект не би имал смисъл.

Цялото интервю с Живко Георгиев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна