Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев: За съжаление БСП е огледална картина на обществото

Кадиев за акцията в "Риск Инженеринг": Обикновено резултатът от показните акции е по-скоро пиар ефект
Снимка: БГНЕС

Вероятно има известен страх у хората да не бъдат набедени, че са от един или друг лагер. Нормално е в такава ситуация, в която обществото е толкова разединено, ние политиците да покажем, че искаме да се обединяваме. Моето присъствие там беше един от тези знаци, които исках аз да дам. Това заяви в предаването "Преди всички" депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев, един от малкото депутати, които вчера бяха на дискусията, организирана от Георги Първанов. По думите му в БСП има известно разединение и противопоставяне на виждания, включително и личностни проблеми:

За съжаление БСП е огледална картина и на обществото – тя не е нещо по-различно. Там има сблъсък и на поколения, и на една или друга група. Страхът в такава ситуация е най-лошото, което може да покаже човек. Един истински политик трябва да дава личен пример, а той е не да седиш и да се чудиш - дали ако отидеш на такава дискусия, ще загубиш някакви позиции в партията, а напротив – да си дадеш отговор на въпроса има ли смисъл да отида, какво ще науча там, какво мога да допринеса? Ако отговорите са положителни – просто отиваш. /.../ Донякъде съжалявам, че толкова личностни моменти се влагат в това нещо. Първанов, какъвто и да е, все пак е човекът, печелил два пъти избори за президент като кандидат на БСП. Такива хора не трябва да се изолират, не трябва да се изтласкват настрани.

Въпросът за това кой предложи Делян Пеевски е изнервящ за лидерите, защото никой не иска да даде отговор, смята Кадиев и добави: Не бих казал, че е чак толкова важен. Така или иначе политическата отговорност е ясно кой я понесе - и това е БСП най-вече, до известна степен и ДПС. Според него изводът, който може да извлече БСП от тази ситуация, е, че всичко, което се прави задкулисно, се обръща срещу самата партия.

Според Кадиев по-важно е какво се прави в икономиката. По думите му за няколко месеца са направени много добри неща в социалната сфера. Малко ми липсват решителните стъпки в икономиката – това се надявам да видя в следващите месеци, изтъкна той. 

В министерството на строителството трябва да се назначават хора от бранша, категоричен е Кадиев относно назначаването на Джейхан Ибрямов за зам.-министър на инвестиционното проектиране. На мен ми липсва експертната част на неговото назначение, добави той.

Прочетох тези 100 неща, които са свършени за 100 дни – голямата част от тях звучат едва ли не маловажно, но зад тях стои огромен труд, смята Георги Кадиев.

Депутатът смята, че арестите и показната акция в "Риск Инженеринг" са неприемливи: Видял съм много показни акции. Обикновено резултатът от тях е по-скоро пиар ефект. Вече гледам с известна неприязън на всички пиар акции. /.../ Познавайки хората, които в момента са в правителството, не очаквах подобна показност.

Цялото интервю с Георги Кадиев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна