Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лалко Дулевски: Трябва да се преосмисли мярката "детски надбавки срещу ходене на училище"

Снимка: БГНЕС

На дискусия във Враца представители на Икономическият и социален съвет, местната власт, експерти от сферата на образованието обсъждаха една от основните причини за големия процент на безработните младежи в България – ранното отпадане от училище. В предането "Нещо повече " проф.Лалко Дулевски – председател на Икономичекия и социален съвет каза, че е важно да се чуе каква е ситуацията в регионален аспект, различните казуси и идеите на хората какво може да се промени.

Това е интересен район от гледна точка на етнос профила. Хората, които имат отношение – местна власт, регионален инспекторат и социални партньори, се борят за връщане на децата в училище. Равнището в северозападния район на ранното отпадане от училище е два пъти по-високо от средното за страната.

Лалко Дулевски обясни, че започва да се изчерва една от предприетите преди години мерки – родителите да получават детски надбавки, ако децата посещават училище.

Тя се изкривява не от корупционна или друга причина, а от желанието на директорите да запазят училището. Това изисква да се преосмисли въпросът навсякъде ли трябва да се прилагат делегираните бюджети или трябва да има защитени училища и паралелки.

Председателят на Икономичекия и социален съвет каза още, че анализите показват, че по полов профил на ранно отпадащите деца в Европа преобладават момчетата, а в България отпадат повече момичета.

Сега откриваме, че това са етнически характеристики в дадени групи от населението. Ромите казват: „Ние си прибираме момичето заради ранните бракове, за да я предпазим, за да може добре да бъде продадена“.

Според Лалко Дулевски първата стъпка е да бъдат задържани децата в училище, втората – качеството на обучението, а третата - адаптиране към образованието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна