Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоянович обсъди в Москва обмен на спектакли между Болшой театър и Софийската опера и балет

Снимка: Архив
Министърът на културата Петър Стоянович, който е на посещение в Москва, обсъди бъдещите възможности за обмен на спектакли между Болшой театър и Софийската опера и балет.
Министър Петър Стоянович разгледа обновения изцяло наскоро Болшой театър и се срещна с неговия директор Владимир Урин. Двамата обсъдиха идеята за взаимни гостувания на творци от операта и балета. Конкретните спектакли ще бъдат уточнявани допълнително, когато в Москва ще гостува директорът на Софийската опера. Засега е ясно, че догодина София ще очаква солисти от Болшой театър, които да участват в операта "Борис Годунов" за отбелязване на 100-годишнина на големия български бас Борис Христов.
Обобщавайки резултатите от посещението в Москва, министър Петър Стоянович каза за БНР, че всичките му срещи са показали желанието и на двете страни за още по-плодотворни отношенията в областта на културата: Времето на прехода е премахнало старата задължителност в отношенията между Русия и България и е внесло един много нов и интересен елемент, който върви паралелно с пазарния принцип. От една страна, имаме пазарен принцип, а от друга - имаме историческата връзка на езика, на вярата, на културата и трето - останаха наистина хората, които имат реален интерес към културата на България и Русия. Няма задължителност, вече има само истинското желание за развитието на тези отношения, заяви министър Петър Стоянович. Той добави, че в областта на книжното слово предстои да се реализира цяла програма от преводи на български романи и да се направи съвместно двуезично издание по повод 200-годишнината от рождението на Михаил Лермонтов.
По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени