Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучават 80 прокурори на диалог с гражданското общество

Снимка: Архив

Прокуратурата започва работата по проект с европейско финансиране за обучаване на 80 прокурори и 40 свои служители за взаимодействие с граждани, неправителствени организации и медии. Проектът се финансира по оперативна програма "Административен капацитет" и е на стойност 600 000 лева. Парите ще бъдат, за да се научат прокурори и служители в прокуратурата да общуват с гражданското общество. Решението за това се взе, след като станаха ясни данните за ниското доверие в съдебната система и в частност прокуратурата.

Прокуратурата започва работа по този проект с про дължителност 18 месеца и ще обучи общо 120 души, свързани с прокуратурата, включително и на европейска територия, чрез обмяна на опит, като това, което стана ясно е, че всичко ще се договаря чрез обществени поръчки, чрез които ще се избере фирма, която да направи проучванията, ще се направи анализ на европейската практика.

С идването на главния прокурор Сотир Цацаров в Прокуратурата и с желанието на прокуратурата да чуе какви са неговите виждания за развитието на тези отношения беше обяснено защо договорът за този проект е подписан минлаата година през януари, а стартира чак сега. Напълно нормално е становището на главния прокурор да бъде водещо, каза бивишият му заместник Галина Тонева:

Като казах, че забавянето се дължи на преструктурирането на ръководството имах предвид не за това, че ние трябва непременно да чакаме да видим личните им намерения, а по-скоро заради това, че именно с встъпването в длъжност на новия главен прокурор беше обвързано изработването на функционалния анализ на дейността на прокуратурата и в резултат на него набелязване на мерките за подобряване на качеството и ефективността на дейността й. Няма да правим медийна система на главния прокурор. Прави се стратегия за комуникация на прокуратурата с гражданското общество, което включва не само медиите, но и неправителствения сектор, съсловни организации, всеки един български гражданин.

При стартирането на проекта ще има начално проучване, което да даде яснота за моментното положение и още едно проучване след края на проекта.

Според социологическите проучвания доверието в прокуратурата е около 15-20%, а недоверието е около 50-60%.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна